Tudtad-e, hogy?

Veneto

… a gettó kifejezés egy ágyúöntő üzemre utal? Arra az üzemre, amely azon a velencei szigeten működött, ahová 1516-ban áttelepítették az egyre jobban szaporodó zsidóságot.

A kifejezés ghetto formájában maradt fenn, sőt a velencei zsidók maguk is használták körbefalazott városnegyedük megjelölésére. Később aztán minden kiközösítésre ítélt városnegyedet ezzel a megjelöléssel illettek. A zsidók hagyományosan egy-egy városnegyedben élnek, teljesen elzárva a város többi lakosaitól.

… a Velencei-lagúnában előforduló árapályjelenség egyik okozója az a tény, hogy egy zárt tenger végén terül el? Ezek a nagy vízszint ingadozások az őszi és a tavaszi időszakokban a legszembetűnőbbek. Ekkor lép fel az úgynevezett nagy víz, amely árvízzel borítja rendszeresen az alacsonyan fekvő szigeteket, vagy az alacsony víz, amikor néha járhatatlanok a kevésbé mély csatornák. Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a navigációt, a hajózható csatornákat terelő cölöpsorral jelölik ki.

… az egyik bellunói specialitás, a schiz (ejtsd: skicc) nevezetű sajt annyira bírja a hőt, hogy még főzéskor vagy lánghoz tartva is csak meglágyul, de nem olvad el? Ez egy héj nélküli, félzsíros, édes sajt, amelyet az is egyedivé tesz, hogy nem adnak hozzá baktérium kultúrát. Ennek az az eredménye, hogy nem képződik tejsav, a sajt nyirkosabb és rugalmasabb marad. Ezenkívül, ha olajban sütjük, a megmaradó tejcukor karamellizálódik, amely különleges ízt ad a sajtnak. Tipikus bellunói étel a schiz sajt polentával.

Belluno, lépcső az óvárosba

… mi a különbség a champagne és a prosecco (ejtsd: proszekkó) között?

  • a champagne Franciaország Champagne régiójában állítják elő, míg a Proseccót az olasz Veneto tartományban
  • bár mindkettő szénsavas bor, a champagne esetében a bor második érése a palackban megy végbe a hozzáadott élesztő és cukor segítségével, míg a prosecco készítésekor az alapbort tartályban erjesztik újra. Utóbbi az olcsóbb megoldás.
  • a champagne-ben az üvegben kialakult nagy nyomás hatására a buborék tartós lesz. A prosecco esetében, mivel a másoderjedés tartályban történik, nem alakul ki akkora nyomás, így kóstoláskor a buborékokat sokkal habosabbnak érezhetjük a szánkban.
  • a champagne-t chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajták felhasználásával készítik el, míg a proseccot többnyire glera szőlőből

… ahhoz hogy egy italt grappának nevezhessünk, három feltételnek kell teljesülnie?:

  • csak Olaszországban, Svájc olasz nyelvű területén, vagy San Marinóban termő szőlőből készülhet
  • friss, lágy szőlőtörkölyből kell előállítani
  • az erjesztésnek és a lepárlásnak a szőlőtörkölyön kell megtörténnie, mégpedig víz hozzáadása nélkül